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Setbacks to allotments having two road boundaries  

 
Purpose 

To provide advice on the application of the setback provisions contained in section 36 of the 
Standard Building Regulation 1993 (SBR), to an allotment having two road boundaries.  

 
Background 

Section 36 of the SBR requires that all buildings and structures must have at least a 6 m road 
boundary clearance.  

The Department has been advised that where an allotment has a road abutting the “front” and “rear” 
of an allotment, some certifiers have interpreted that the 6 m setback applies to the major access 
frontage only. The issue arises mainly where it is proposed to erect a Class 10a building towards the 
“rear” boundary of an allotment, but the rear boundary abuts a road.  

 
Interpretation 

The purpose of the 6 m setback is to minimise the impact of buildings upon the amenity of the 
streetscape. This can apply whether the front of a building is orientated towards a road, or not, and 
regardless of whether access is provided from the “rear” road. Therefore under section 36, a 6 m 
setback automatically applies to both road frontages. 

However, a request can be made to the local government to vary the setback provisions of section 
36, under section 48, which allows a local government to vary the requirements of division 2 for a 
specific application. 

Where an application that does not comply with the section 36 setback provisions is submitted to a 
private certifier for assessment, the application must be referred to the local government under 
section 20. The private certifier cannot approve the application unless the local government gives a 
relaxation.  

Where an allotment has a restricted access strip, or similar constraint to access, section 36 would 
not apply if the access strip is a separate allotment. The boundary would be deemed a rear or side 
boundary, and the setback provisions of section 38 would apply. 

In some local government areas, alternative siting provisions may be contained in a local law that 
existed prior to 30 April 1998, or in the planning scheme, that over-ride the SBR siting provisions. 
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Related Newsflashes 
 

• Siting Requirements (Issued 4/9/98) 
• Fire Separation Assessment and Boundary Setback Relaxations (Issued 26/10/01) 
• Length of Class 10a buildings (Issued 28/03/02) 

 
Please contact Mr John Lamb on (07) 323 71712 should you require further information regarding these 
matters. 


