
 

 
COMPLIANCE INSPECTIONS IN BUDGET ACCOMMODATION BUILDINGS 

Purpose 

The purpose of this Building Newsflash is to assist local council inspectors in conducting 
compliance inspections in budget accommodation buildings (BABs), with respect to certificates of 
installation for various fire safety installations. 

Background 

A joint inspection program of pre-1992 BABs, involving council and Queensland Fire and Rescue 
Service (QFRS) Officers, is underway. Several councils have requested clarification regarding the 
need for certificates of installation for various fire safety installations. 

Legislation 

Building Act 1975 

Section 12C provides that a Fire Safety Standard may be prescribed by regulation. 

Section 12H applies the Fire Safety Standard to pre 1992 BABs, making owners responsible for 
ensuring their building complies. 

Standard Building Regulation 1993 

Section 4 (1) specifies that all building work is to be assessed against the Standard Building 
Regulation 1993 other than building work that is self assessable or exempt development. 

Section 83A prescribes Part 14 of the Queensland Development Code (QDC) as the Fire Safety 
Standard.  

Schedule 5, Section 6, describes smoke alarms, emergency lighting and minor work as self 
assessable development. Installation of fire extinguishers and internally illuminated exit signs are 
relevant examples of minor work. 

Fire Safety Standard 

A1 - A11 of the standard require a range of fire safety installations and features to be installed 
where an owner uses acceptable solutions to comply. 
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Interpretation 

The Building Act 1975 does not require BAB owners to produce certificates of installation for self 
assessable work, although some council officers have requested certificates to confirm that 
installation work has been correctly performed. This work may have been carried out years 
previously and installation certificates may not be available. Where owners are unable or unwilling 
to provide certificates of installation for smoke alarms, emergency lighting or other minor work, 
compliance inspections should be based on a visual inspection and records of maintenance showing 
installations are tested and maintained to the relevant Australian Standard by a competent person. 
QDC Part 14 Compliance Certificates may be modified to reflect that the compliance advice is 
based on a visual inspection and information provided by the owner or occupier. 

Existing fire safety features that would have required building approval, such as fire hose reels or 
1670.1 smoke detection systems, should have had installations certified by an appropriately 
qualified person during approval and inspection processes.  

For works that have not been approved, council officers should consider the appropriate 
enforcement action based on safety concerns and the available evidence. Where fire safety features 
are tested and maintained to the relevant Australian Standard this may assist council officers in 
deciding if any remedial action is required. Council officers may exercise discretion to accept safe 
compliant work based on the evidence available or they may issue show cause or enforcement 
notices as appropriate. Breaches may also be prosecuted within limitation periods. 

For further information see the Fire Safety Standard Guidelines on www.lgp.qld.gov.au/firesafety 
or call 1800682021. 

Contact Officer 
Glen Brumby 
Manager,  
Building Fire Safety 
07 3898 0347 
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DISCLAIMER:  The information contained in this Newsflash is provided by the State of Queensland in good faith. The material is general in nature and before relying on the 
material in any important matter, users should carefully evaluate its accuracy, currency, completeness and relevance for their purpose. It is not intended as a substitute for 
consulting the relevant legislation or for obtaining appropriate professional advice relevant to your particular circumstances.  The State of Queensland cannot accept 
responsibility or liability for any loss, damage, cost or expense you might incur as a result of the use of or reliance on information contained in this Newsflash. It is not intended 
to be, and should not be relied upon as the ultimate and/or complete source of information.
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