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ISSUE: 46 – 21.02.00 

SWIMMING POOL FENCING EXEMPTIONS 
 

Purpose 

To make building certifiers aware of a number of issues associated with swimming 
pool fencing.   

Only local governments can grant exemptions  

Building certifiers should be aware that under section 15 of the Building Act 1975, 
only local governments have the power to grant exemptions from fencing a swimming 
pool.  In dealing with an application involving a proposed fencing exemption, private 
certifiers must await the decision of the local government before issuing a 
development permit. 

When dealing with applications for exemption, local governments must be satisfied 
the criteria stipulated in section 15 (2) of the Act are met.  Under section 15 - 

“The local government may grant the application only if it is satisfied it is unlikely a 
young child would gain access to the pool because of - 

(a)  the physical nature or location of the land concerned; or 
(b)  the design or construction of the pool or fencing; or 
(c)  the location of the pool or fencing” 

Exemptions covered by sections 63 to 66 of the Standard Building Regulation 1993 
(SBR) must be assessed against the specific criteria in the particular section in 
addition to the criteria under section 15 of the Act.  The exemptions are- 

• s 63- Exemption for child-resistant doors 

• s 64- Exemption for non-complying door or gate 

• s 65- Exemption for double doors 

• s 66- Exemption for access for persons with disabilities 

 
Exemption from fencing pools on large allotments 

Under section 30P of the previous legislation, special consideration could be given to 
granting an exemption from fencing a swimming pool situated on land greater than 
4000 m2 in area.  Under section 30P, the council had to be satisfied that a young child 
was unlikely to gain access to the pool.  This may have included consideration as to 
whether a young child resided on or regularly visited the property.  Under section 15 
of the new Act, the council may grant the exemption only if it is satisfied a young 
child could not gain access to the pool because of the criteria nominated in s 15 (a), 
(b), or (c).  In other words, the council is no longer able to consider whether young 
children live on, or are likely to visit the premises. 
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Exemption conditions 

When granting an exemption covered by sections 63 to 66 of the SBR, the local 
government must ensure the exemption is subject to the prescribed mandatory 
conditions and to any further conditions the local government considers appropriate to 
inhibit young children accessing the pool. 

There have been instances where the mandatory conditions required under the SBR 
have not been included in the exemption notice.  A certifier must ensure the 
mandatory conditions relating to the installation standard of the fencing are satisfied 
at the final inspection.   

 
Doors not to open into swimming pool areas 

Exemptions covered by sections 63, 64, and 65 of the SBR may be granted only 
where it is not physically practicable to provide complying fencing between the doors 
and the pool, even though the other criteria is satisfied. 

 

Doors permanently fixed closed 

An exemption would not be required where a door is bolted or screwed in the closed 
position as a component of a “fence”, provided it satisfies the strength test stipulated 
in Appendix C of the Australian Standard AS 1926.1-1993. 

 

Fencing on canals/waterways 

The previous legislation did not require fencing to isolate a swimming pool from a 
watercourse unless the local government decided it was necessary.  The current 
legislation, however, requires fencing.  

Under AS 1926.1 – 1993 s 1.2.3 a “fence” comprises components, natural or 
otherwise, forming an intended barrier to the pool.  A building certifier may approve 
an application only where the Standard nominates the barrier as suitable.  For 
example, a retaining wall complying with section 2.4 of the Standard provides a 
suitable barrier.  If the barrier is not nominated in the Standard, a complying fence 
must be provided between the pool and the watercourse unless an exemption is 
obtained from the council.  The council may grant the exemption only if satisfied it is 
unlikely a young child would gain access to the pool. 

 

Gate latches  

A complying gate in swimming pool fencing must self-close and self-latch in 
accordance with AS 1926.1-1993 and AS 2820-1993.  Some latching mechanism have 
failed to positively latch the gate closed.  In particular, with a latch operated by lifting 
a knob at the top of the gate post, there is a likelihood that the knob will work loose 
unless secured in place (e.g.by a lock nut). This may alter the level of the latch to the 
extent that it will not engage in the keeper.  Hence, a gate could unknowingly be left 
unlatched to allow young children to access the pool.  
 
Building certifiers should be aware of this possibility and pay particular attention to 
gate latching mechanisms to ensure they meet the requirements of the Standards. 


